25 oktober 2010

25 fullgångna veckor

Tycker inte det var längesen jag skrev 24 fullgångna veckor... Usch ja skrämmande att tiden går så fort. Smärtan som jag hade förra veckan i benet/ljumsken försvann och har inte kommit tillbaka, vilket känns väldigt skönt!

Om vecka 26 står det att läsa följande:

Cirka 32 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att sikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbalken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall få plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Navelsträngen kan ibland vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas trots det sällan. Navelsträngens korkskruvsliknande utseende gör den i viss mån eftergivlig. Den består av en tjock geleaktig substans som effektivt skyddar de 3 blodkärlen som leder mellan moderkakan och barnet inne i navelsträngens mitt.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Nånting som är nytt sen förra veckan är att nu nöjer h*n sig inte längre med att bara sparka, boxas en gång utan det har börjat komma trippelsparkar. Hur häftigt som helst!! En stark spark som tätt följs efter av två lite mindre. Jag har ju känt sparkar i flera veckor nu och det är något väldigt mysigt som jag med stor sannolikhet kommer sakna sen efter födseln...

Inga kommentarer: